Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 27 of 27

Thread: New Computer Question

  1. Top | #21
    Super Moderator
    Join Date
    Sep 2000
    Location
    Nevada
    Posts
    28,990
    Archived
    96,752
    Total Posts
    125,742
    Rep Power
    100
    Quote Originally Posted by barbos View Post
    Quote Originally Posted by Loren Pechtel View Post

    Tasks I want isolated from the main system, or have to separate (one's running XP!) One of those virtuals is running this browser--if something evil did get in it would just be a matter of restoring it from backups.
    I guess you don't want to answer.
    You don't need 16G for browsing. 4-8G is just fine.
    That was one of the machines, not all of them. It's got 8gb because I often have a lot of tabs open and I've found it helps.

  2. Top | #22
    Elder Contributor barbos's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mlky Way galaxy
    Posts
    10,983
    Archived
    8,047
    Total Posts
    19,030
    Rep Power
    66
    Quote Originally Posted by Loren Pechtel View Post
    Quote Originally Posted by barbos View Post
    Quote Originally Posted by Loren Pechtel View Post

    Tasks I want isolated from the main system, or have to separate (one's running XP!) One of those virtuals is running this browser--if something evil did get in it would just be a matter of restoring it from backups.
    I guess you don't want to answer.
    You don't need 16G for browsing. 4-8G is just fine.
    That was one of the machines, not all of them. It's got 8gb because I often have a lot of tabs open and I've found it helps.
    So, what do you need 64-8=56GB of RAM for?

  3. Top | #23
    Mazzie Daius fromderinside's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Oregon's westernmost
    Posts
    13,329
    Archived
    18,213
    Total Posts
    31,542
    Rep Power
    60
    ... wing airflow (aerodynamic) and thermodynamics studies .... few formulas many extremely long conditional process statements with huge matrix manipulations. Need much more actually, and time, lotsa time.

  4. Top | #24
    Super Moderator
    Join Date
    Sep 2000
    Location
    Nevada
    Posts
    28,990
    Archived
    96,752
    Total Posts
    125,742
    Rep Power
    100
    Quote Originally Posted by barbos View Post
    Quote Originally Posted by Loren Pechtel View Post

    That was one of the machines, not all of them. It's got 8gb because I often have a lot of tabs open and I've found it helps.
    So, what do you need 64-8=56GB of RAM for?
    As I said before, I don't. It's just 32gb would cause thrashing too often. 40gb would probably be fine but that's not how it works.

  5. Top | #25
    Elder Contributor barbos's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mlky Way galaxy
    Posts
    10,983
    Archived
    8,047
    Total Posts
    19,030
    Rep Power
    66
    Quote Originally Posted by Loren Pechtel View Post
    Quote Originally Posted by barbos View Post
    Quote Originally Posted by Loren Pechtel View Post

    That was one of the machines, not all of them. It's got 8gb because I often have a lot of tabs open and I've found it helps.
    So, what do you need 64-8=56GB of RAM for?
    As I said before, I don't. It's just 32gb would cause thrashing too often. 40gb would probably be fine but that's not how it works.
    Just because you set your VM to have 16G does not mean it's used. I mean from the point of view of the host machine it IS used but in reality it is not. In other words, your 32GB usage is meaningless number.

    I have a desktop made from an old notebook. It currently has 6GB memory. I set 1G ZRAM as a swap and I have yet top see more than 300M of it used.
    and 300M swap usage has not changed in a while. I think it's just some junk pages which are not used anymore.

    I currently have 15 tabs with moderately heavy webpages and few other things like IDE opened. With all that, it reports ~1.8GB free plus 2.5GB cashed/buffered memory.
    Basically I use about 3GB, the rest is just disk buffer/cache. I actually have two other machines with 3GB and 1.5GB.
    I rarely use 3GB as a desktop, but when I did, I had no problem with only 3GB memory for browsing. 1.5GB machine is practically useless, not enough memory.
    In short, 4GB is more than enough for ordinary browsing and some.

    I checked how much RAM typical tabs are using.
    typical news site 60-100MB
    google maps - 300MB
    youtube 150MB
    google chrome itself 200MB.

    Basically, with 8GB you can have 50 permanently open tabs and still have lots of free memory.

  6. Top | #26
    Super Moderator
    Join Date
    Sep 2000
    Location
    Nevada
    Posts
    28,990
    Archived
    96,752
    Total Posts
    125,742
    Rep Power
    100
    Quote Originally Posted by barbos View Post
    Basically, with 8GB you can have 50 permanently open tabs and still have lots of free memory.
    The memory size was set by increasing it until the performance issues went away.

  7. Top | #27
    Elder Contributor barbos's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mlky Way galaxy
    Posts
    10,983
    Archived
    8,047
    Total Posts
    19,030
    Rep Power
    66
    Quote Originally Posted by Loren Pechtel View Post
    Quote Originally Posted by barbos View Post
    Basically, with 8GB you can have 50 permanently open tabs and still have lots of free memory.
    The memory size was set by increasing it until the performance issues went away.
    8GB explained, 56 to go.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •